Main menu:

Žymos

Draugai

2008 m. užregistruota mažiau nelaiming? atsitikim? darbe

2008 m. Fondo valdybos teritoriniuose skyriuose buvo užregistruoti 5862 asmenys, nukent?j? d?l nelaiming? atsitikim? darbe, pakeliui ? darb? ar iš darbo ar tarnybini? komandiruo?i? metu. Analizuojant penkeri? paskutini? met? Fondo valdybos teritoriniuose skyriuose užregistruot? nelaiming? atsitikim? statistinius duomenis, nuo 2007 m. pastebimas nelaiming? atsitikim? maž?jimas.

2008 m. užregistruota net 325 nelaimingais atsitikimais darbe mažiau nei 2007 m., o nelaiming? atsitikim? pakeliui ? darb? ar iš darbo lygis išliko toks pat. Daugiausia nelaiming? atsitikim? darbe buvo užregistruota bei ištirta Fondo valdybos Vilniaus, Kauno, Klaip?dos skyriuose. Kaip ir kiekvienais metais, pernai daugiausia užregistruota lengv? nelaiming? atsitikim? – 5537, sunki? – 216 ir 109 mirtini ?vykiai. Išnagrin?jus visus pra?jusiais metais užregistruotus nelaimingus atsitikimus, 5155 (87,9 proc.) ?vykiai buvo pripažinti draudiminiais ?vykiais ir 291 (5 proc.) nelaimingas atsitikimas pripažintas nedraudiminiu ?vykiu.

Viena iš pagrindini? priežas?i?, lemian?i? nelaiming? atsitikim? pripažinim? nedraudiminiais ?vykiais, yra ta, kad apdraustasis buvo neblaivus ar apsvaig?s nuo narkotini?, toksini? ar psichotropini? medžiag?. Kita svarbi priežastis – apdraustieji nukent?jo d?l savo veikos, kurioje ikiteisminio tyrimo institucija arba teismas nustat? nusikalstamos veikos požymius arba, kad ši veika susijusi su administraciniu teis?s pažeidimu.

Tais atvejais, kai draudiminiu ?vykiu pripažintas nelaimingas atsitikimas ?vyko d?l tre?iojo asmens kalt?s, Fondo valdybos teritoriniai skyriai, remdamiesi atgr?žtinio reikalavimo teise, išreikalauja išmok?tas sumas iš šio asmens. D?l toki? ?vyki? Fondo valdybos teritoriniuose skyriuose 2008 m. buvo išmok?ta 4 mln. 317 t?kst . Lt draudimo išmok?, o išieškota – 3 mln. 380 t?kst . Lt.

Per 2008 m. Fondo valdybos teritoriniuose skyriuose buvo užregistruotas 671profesin?s ligos tyrimo ir patvirtinimo aktas. Remiantis keli? paskutini? met? statistiniais duomenimis, matyti, kad profesini? lig? nustatymo skai?ius nepastovus. Nuo 2004 m. šis skai?ius spar?iai augo, ta?iau 2007 m. augimas stabilizavosi ir netgi sumaž?jo. Akivaizdu, kad Sveikatos apsaugos ministro 2007-12-29 ?sakymu Nr.1087 patvirtinti Profesini? lig? nustatymo kriterijai padar? teigiam? poveik? profesini? lig? nustatymui. Profesini? lig? nustatymo skai?iaus maž?jimas užfiksuotas ir 2008 m. Fondo valdyba ir teritoriniai skyriai d?l gin?ytin? klausim?, susijusius su profesin?s ligos nustatymu ar tyrimu, sprendimo kreipiasi ? Centrin? darbo medicinos ekspert? komisij?. Pernai šia teise pasinaudojo 14 Fondo valdybos teritorini? skyri?, kilus abejoni? d?l 33 asmenims nustatytos profesin?s ligos diagnoz?s pagr?stumo.

Šaltinis: „Sodros“ informacija

Komentarai